Следвайте Гласове в ТелеграмПрокурорската проверка за неправомерен достъп до хеш кодовете

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПрокурорската проверка за неправомерен достъп до хеш кодовете
Коментари Харесай

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за кодовете на машините за гласуване

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Прокурорската инспекция за непозволен достъп до хеш кодовете на машините за гласоподаване, потреблението, на които ЦИК забрани на първия тур на локалните избори,  е прераснала в досъдебно произвеждане, оповестява БНР, позовайки се на прокуратурата. По него към момента няма обвинени, а по делото работи следовател от отдел " Киберпрестъпления ". 

Ден преди деня за размисъл преди първия тур на локалния избор от несекретен отчет на ДАНС, с който ръководителят на Народното събрание срещна водачите на парламентарните групи,  стана ясно, че зам. - министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласоподаване... " с цел да си поиграе у дома ". 

Забраненото машинното гласоподаване докара до митинги в деня за размисъл и тъжба до Върховния административен съд. Съдът върна машините за балотажа, а незабавно по-късно Прокуратурата стартира предварителна инспекция за нерегламентиран достъп до машините за гласоподаване - състав на компютърно закононарушение.  

“Изследват се всички условия, които са посочени в справките на ДАНС за машинния избор. Изискани са компютри, машините за гласоподаване, на които са правени построяванията на кодовете “, изясни тогава заместник-главният прокурор Мария Павлова и анонсира поредност от разпити на всички чиновници на институциите, които имат отношение към узаконяването на машините. 

Въз основа на откритото от тях инспекцията е станала досъдебно произвеждане, твърди още националното радио и прибавя: " Скандалът с Михаил Стойнов се разви паралелно с изказвания за оказан напън над министъра на електронното ръководство Александър Йоловски. По думите му,  той е бил притискат със закани от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов да подписва публичните поръчки с избрани компании. Сигнал за това до държавното обвиняване подадоха от " ИТН " ".

Прокуратурата стремително образува досъдебно произвеждане за закононарушение по работа, а на Йоловски и фамилията беше назначена защита. По тази линия няма нищо ново, оповестили от държавното обвиняване.

Инфо: БНР

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР